Tuesday, February 27, 2007

Üfürükten-köpükten

Bugün mail kontrol ederken, üç kadının Irak'ta idam edileceğini öğrendim ve durumu protestoya çağrı mesajı ile karşılaştım. Hergün ortalama 30+40+.... insanın, kadın-erkek-çocuk fark edilmeksizin öldürüldüğü katliam ülkesinde bu kadınların idam nedeni nedir? Beyan edilen sebep tipik dava açıklaması;"halkın refahına karşı suç" işleniyor olması. Sıradan ve geçiştirme bir açıklama. Boşanma davalarında da; 'şiddetli geçimsizlik, kültür, fikir ve yaşam farkı var' denilmesi gibi. Bu kadınların idam nedenini, mevcut medya açıklamalarından daha fazlasıyla bilen var mıdır?
Kadınlar ve çocuklar; en kolay ve bozuk para gibi harcanabileceği düşünülen varlıklar sanırım. Elbette hayvanlar ve bitkilerden sonra. Harcayanların kadınlar olabilmesi de, olayın dramatikliğini arttırıyor. Tüm ziyanların ardındaki temel nedeni araştırsak; nefsi-meta bağımlısı sebepleri bulacağız. İnsandır; yaşamının devamı için değil-zahiri zevkler ve gel geç olanlara kulluk sebebiyle, olur olmaz kıyımlar, kıyametler, felaketler yapanlar. Özetle; üfürükten-köpüktenler için kaybettik; zahmetle yetiştirilen, özenle yaratılan, eşsiz sanat eseri ve değerli olanları (insanları, ormanları, yok olan bitki-hayvan türlerini, v.b.). İsyanım var; kıyımlara, 'kadının ve çocuğun' yanlızlığına, kendi kendilerini bile sahiplenmeyenlere, herkesden önce birbirlerini yiyip bitirenlere, tüm bunları yaşarken susup kuytusunda gölgelenenlere.......

1 comment:

farelzan said...

Sevgili Dost,

Haberi duyduktan sonra baktim biraz ama ne oldu o kadinlarin ahvali, birsey bulamadim. Dunya uzerinde hergun ne kadar cok katliam, ne kadar cok zulum oluyor. Gun gelir, devran doner, herkes herkesten hakkini alir. O ana kadar sabir dileyelim ve biz bu kiyimlara katilmayip elimizden geldigince duzeltmeye calisalim insallah.

Muhabbetle